φωτογραφίες

βιβλίο

Η Ελένη Καλλία έχει εκδόσει πέντε βιβλία που έχουν κυρίως διδακτικό περιεχόμενο και αναφέρονται σε παιδιά αλλά όχι μόνο. Έχουν σαν αφετηρία το την τέχνη, την ελληνική ιστορία, το θέατρο και την μυθολογία.

Τα φωτισμένα παράθυρα δηιγούνται ιστορίες

Η ζωή ενός θεάτρου σαν παραμύθι

Αλεξάνδρα Ζερβού
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κάλλια

Το βιβλίο της Ελένης Καλλία «Τα φωτισμένα παράθυρα διηγούνται ιστορίες για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τη Βουλή των Ελλήνων» γραμμένο με γνώση και κέφι, είναι ένα γοητευτικό, σοφό και πολύπτυχο παραμύθι, απ' όπου απουσιάζει η αγαθή αισιοδοξία: Τη θέση της την έχει πάρει η στοχαστικότητα. Θα μιλούσα για ένα παιχνίδι εναρμόνισης όπου η μυθ-ιστορία αδερφώνεται με το ντοκουμέντο.

Έχουμε μια αφήγηση ρέουσα συναισθηματικά χρωματισμένη, όπου χωράει μαζί με την ακρίβεια της πληροφορίας το ποίκυλμα της Petite Histoire, πάντα διαφωτιστικό, ερμηνευτικό και εμπλουτιστικό σε σχέση με το «μεγάλο» ιστορικό γεγονός, κάποτε διακριτικά αποφορτιστικό της τραγικότητας. Έτσι στο ίδιο κεφάλαιο μαθαίνουμε για τον τραγικό πόλεμο του '97, την απόπειρα δολοφονίας του Γεώργιου Α' το 1.898, αλλά και για το πρώτο αυτοκίνητο που εμφανίζεται στην Αθήνα το 1899. Τα γεγονότα κυλούν στο σκηνικό της μετεπανασνατικής Αθήνας, όπου αβίαστα αποκαλύπτονται μέσα από πολύχρωμες περιγραφές, βαθύτερες αιτίες και ιδιαιτερότητες όπως η διαφορά νοοτροπίας και η ετερογένεια της κοινωνίας. Ο αναγνώστης χαμογελάει μαζί και προβληματίζεται όταν μαθαίνει ότι «αλλιώς χορεύουνε οι Βαυαροί κι αλλιώς οι Έλληνες, ένας φουστανελάς πετάει ψηλά το φέσι του στο τσάμικο με κίνδυνο ν' αγγίξει τον, βαυαρικής προέλευσης , φορτωμένο με αναμμένα κεριά πολυέλαιο», εξ ου και η φράση «σιγά τον πολυέλαιο» !

Θα ονομάζαμε το βιβλίο αυτό πολυδιάστατο αφού μέσα στο καθησυχαστικό σχήμα του ρέοντος παραμυθιού χωρούν μεταμφιεσμένα πολλά σοφά εγχειρίδια :
α) Ένα εγχειρίδιο ιστορίας.
β) Πατριδογνωσίας, αφού προσφέρει γνώση των κτηρίων και των χώρων. Μαθαίνουμε ότι το σχέδιο των πολεοδόμων Κλεάνθη και Σάουμπερτ που προέβλεπε ανοιχτούς χώρους δεν εκτελέστηκε γιατί απαιτούσε την απαλλοτρίωση πολλών οικοπέδων.
γ) Ένα εγχειρίδιο πολιτικής αγωγής. Μαθαίνουμε τι είναι το σύνταγμα, η αρχή της δεδηλωμένης, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
δ) Ιστορίας λέξεων κι εκφράσεων. Μαθαίνουμε την προέλευση φράσεων όπως «τον φλόμωσε», «τον μαύρισε», «σιγά τον πολυέλαιο».

Προσπαθεί να σπρώξει τον αναγνώστη σε παραπάνω διαβάσματα όταν λέει ότι «αυτό το παραμύθι που το λένε πολιτική ιστορία θέλει πολλούς παραμυθάδες...». Το βιβλίο της Ελένης Καλλία σε μαθαίνει να ρίχνεις μια στοχαστική ματιά στα πράγματα, τα κτήρια, τους χώρους που μπορεί και να τους βλέπεις καθημερινά ακόμα και στις εκφράσεις που μπορεί ν' ακούς καθημερινά. Κι ακόμα (νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο) περισσότερο από την ίδια τη νεότερη ιστορία σε μαθαίνει να σκέφτεσαι, να την αισθάνεσαι και ν' αναρωτιέσαι γι' αυτήν.

Εκδόσεις KΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, 1998< επιστροφή
 
 
Powered by netikon.gr